céges villanyautó töltés

Céges villanyautó töltés I. rész: hogyan ne bánjuk meg a beruházást?

Költséghatékonyság, környezettudatosság, munkaerőpiaci vonzerő – csak néhány érv, ami a céges villanyautók mellett szólnak.

Azonban mivel viszonylag nagy beruházásról van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen töltőt választunk céges telephelyre, különösen mivel a piacon számos töltő közül választhatunk.

A megfelelő villanyautó töltő kiválasztása összetett feladat, amely számos nyitott kérdést vet fel:

  • mely töltők kompatibilisek a különböző elektromos autókkal,
  • miben különböznek a töltési sebességek,
  • milyen beruházási költségekkel és megtérülési idővel kell számolni,
  • milyen telepítési követelmények vannak, valamint
  • hogyan biztosítható a jövőbeni bővíthetőség?

Három részes cikksorozatunkban részletesen kifejtjük ezeket a szempontokat, hogy segítsünk eligazodni a villanyautó töltőválasztás nehézségei között.

Céges villanyautó töltés-kisokos: ezeket a kérdéseket tedd fel töltőválasztás előtt

Határozzuk meg, milyen teljesítményű töltőre van szükségetek!

Milyen típusú elektromos autókat szeretnétek tölteni a céges flottában?

Az első lépés mindenképpen annak meghatározása, hogy milyen típusú elektromos autók találhatók a cég flottájában. Ez lehet tisztán elektromos autó (BEV) vagy plug-in hibrid (PHEV). Az autók típusától függően eltérő töltési igények merülhetnek fel, így ennek pontosítása kulcsfontosságú a megfelelő töltőállomások kiválasztásában.

Milyen teljesítményű töltőkre van szükség a flottában található autók gyors és hatékony töltéséhez?

Az elektromos autók töltési teljesítménye jellemzően 3,7 kW-tól akár 350 kW-ig terjedhet. A gyors töltés érdekében magasabb teljesítményű töltőkre lehet szükség, például egy 50-150 kW teljesítményű DC gyorstöltő (DCFC) ideális lehet nagyobb hatótávolságú autók gyors feltöltésére. A cég flottájának igényeihez mérten kell kiválasztani a töltők teljesítményét.

Néhány hétköznapi példa:

Naponta több ügyféltalálkozó az értékesítési csapat tagjainak. Ebben az esetben gyorstöltésre van szükség, így nem veszítetek értékes időt, és a céges villanyautók mindig készen állnak a következő útra.

Folyamatosan úton lévő áruszállító flották számára kiemelten fontos, hogy járműveik mindig fel legyenek töltve. Az ilyen vállalatoknak ajánljuk a Stand-e töltőnket, amely 22 kW teljesítménnyel rendelkezik, energiamenedzsment funkcióval és hitelesített fogyasztásmérővel is fel van szerelve.

Éjszakai töltés a telephelyen: Akár kisebb vállalkozás, akár egészen nagy csomagküldő szolgálatok járművei éjszakánként a telephelyen parkolnak, elegendő lehet 11-22 kW-os AC töltőket használni, mivel ezek az autók nyolc óra alatt teljesen feltöltődhetnek.

Tartalék járművek töltése: Olyan cégeknél, ahol vannak ritkán használt tartalék járművek, elegendő lehet az alacsonyabb teljesítményű 7,4-11 kW-os AC töltők használata, mivel ezeknek az autóknak a töltése nem sürgős.

Villámtöltés az ebédszünetben: Ha a kollégák nem szívesen töltenék ebédidejüket a túlterhelt töltőpontokon hogy délután gond nélkül hazaérhessenek, a Wellcharge Minitron és a BizWall-E töltőinkkel biztosíthatod, hogy az elektromos autók az ebédszünet alatt jelentős mértékben feltöltődjenek. Így a kollégák gond nélkül indulhatnak haza délután.

céges villanyautó töltő

Energiamenedzsment, töltéspriorizálás és még megannyi funkció, amivel biztosíthatod, hogy mindig útra készen álljon a céges autód.

Milyen típusú csatlakozókkal kompatibilisek a töltőállomások és az autók?

A csatlakozók típusai is fontos szerepet játszanak a kompatibilitásban. Az európai szabvány szerint a Type 2 csatlakozó a legelterjedtebb AC töltéshez, míg a CCS (Combined Charging System) és a CHAdeMO a leggyakoribb DC töltési szabványok. A flottában lévő autók csatlakozó típusától függően kell kiválasztani a megfelelő töltőállomásokat.

A Wellcharge töltői Type 1 és Type 2 csatlakozókkal is elérhetők.

Milyen különbségek vannak a gyors- és lassútöltők töltési ideje és költsége között?

A gyors- és lassútöltők közötti különbségek nemcsak a töltési időben, hanem a költségekben is megmutatkoznak.

A gyorstöltők magasabb telepítési és üzemeltetési költségekkel járnak, mivel nagyobb teljesítményt igényelnek és fejlettebb technológiát használnak. Ezek a töltők képesek egy elektromos járművet akár 30 perc alatt 80%-ra feltölteni, ami különösen hasznos, ha az idő kritikus tényező. Ezzel szemben a gyorstöltők energiafogyasztása és az általa generált költségek is magasabbak lehetnek, mivel a csúcsidőben történő nagyfogyasztás miatt a villamosenergia-tarifák is magasabbak lehetnek.

A lassútöltők, más néven AC töltők, olcsóbbak a telepítés és az üzemeltetés szempontjából, mivel alacsonyabb teljesítményűek és egyszerűbb technológiát alkalmaznak. Ezek a töltők ideálisak hosszabb idejű parkolás esetén, például éjszakai töltésre vagy munkaidő alatti töltésre, amikor az autó több órán keresztül csatlakoztatva marad. A lassútöltők használata gazdaságosabb, mivel alacsonyabb áramigényük miatt kisebb energiafogyasztással és alacsonyabb tarifákkal járnak.

Cikkünk második részében kitérünk a villanyautó töltő telepítési költségeire, a várható megtérülésre, a telepítéssel kapcsolatos kérdésekre, és a jövőbeni bővíthetőségi lehetőségekre is.

 

Céges telephelyre szeretnél villanyautó töltőt?

Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Céges villanyautó töltés II. rész: költségek és megtérülés
Az elektromos autó károsanyag kibocsátása – környezetbarátabb a benzinesnél?
Költséghatékony villanyautó-töltés: mindent az energiamenedzsmentről
Közeledik a villanyautó-forradalom? 3 kezdeti akadály és megoldásuk
Maxold ki a napelemedet villanyautó töltéssel! Elektromos autó töltés céges telephelyen