villanyauto toltes energiamenedzsment

Költséghatékony villanyautó-töltés: mindent az energiamenedzsmentről

Az egyik leggyakoribb probléma céges telephelyeken, társasházakban, hogy nincs elég teljesítmény a villanyautók töltésére.

Erre jelent megoldást az energiamenedzsment, melynek hála spórolhatunk a teljes kapacitás kiépítésén akkor is, ha időszakos fogyasztók vannak a cég telephelyén, vagy a társasházban.

A következő cikkünkben kitérünk rá, mi az energiamenedzsment, és hogyan használhatjuk a mindennapok során.

Mi a villanyautó töltő energiamenedzsment?

A villanyautó töltő energiamenedzsment funkciója rendkívül hasznos lehet vállalatoknak és társasházaknak is,  mivel lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését és az energiaköltségek optimalizálását.

Röviden: az energiamenedzsment egy okosrendszer, ami megakadályozza, hogy az adott társasház vagy céges telephely villamoshálózata túlterhelődjön, és elmenjen az áram.

Az energiamenedzsment-rendszer állandóan figyeli az ingatlan energiafelhasználását, és mindig csak a fennmaradó energiát osztja ki a töltőberendezéseknek, mindezt teljesen automatikusan.

2 eset, amikor szükség lehet energiamenedzsmentre

Nincs elegendő teljesítmény az épületben

Egy villanyautó töltő ipari fogyasztónak minősül – könnyen lehet, hogy autónk gyors feltöltéséhez 11-22 Kw töltésre lesz szükség (kivéve a Wellcharge töltőknél, melyek már 3,7 Kw-tól elérhetők).

A céges telephelyeken, társasházaknál általában már a teljesítmény nagy része le van kötve (pl. rámpafűtés, gépészet, hőszivattyú).  Ezért kerül sor a villamoshálózat bővítésére, amelynek folyamata rendkívül időigényes, nem beszélve arról, hogy több millió forintba kerülhet, melyet a lakóközösségnek kell kifizetnie – ezzel pedig igencsak csökken annak az esélye, hogy a társasházban, céges telephelyen villanyautó töltő kerüljön.

villanyautó töltő energiamenedzsment

Egyre több lakónak/kollégának lesz villanyautója

Iroda parkolóban, társasház mélygarázsban 10+ villanyautó töltésére is szükség lehet. Az energiamenedzsmenthez szükség van egy eszközre, amely folyamatosan figyeli a társasház/iroda fogyasztását, így mérhetővé válik az, hogy a meglévő villamoshálózatból mennyi energiát használ el például a lift vagy a világítás, és azt is láthatjuk, hogy mennyi energiát használhatunk még fel biztonságosan.

A Wellcharge energiamenedzsment rendszere így a szabad kapacitáshoz igazítja az elektromos autók töltését.

 

Villanyautó töltők közötti energiamenedzsment

Az energiamenedzsment a villanyautó töltők között alapvető fontosságú, mivel lehetővé teszi a hatékony energiafelhasználást, miközben minimalizálja az elektromos hálózatra nehezedő terhelést.

Ha több villanyautó töltő van egy elektromos hálózaton, az egyik legfontosabb feladat a hálózat egyenletes terhelése. Azonban ha több jármű töltődik egyszerre, a hálózat túlterhelődhet.

Ha például egy villamoshálózat kapacitás 3×16 amper és két villanyautó töltőt szükséges egyidőben tölteni, akkor mindkettő 3×8 amperrel töltődik. Ha az egyik már csak 3×3 amperrel töltődik, akkor a másik kap 3×12 ampert, ha pedig az egyik teljesen feltöltődött, akkor a másik megkapja a teljes elérhető kapacitást.

Az energiamenedzsment rendszer elosztja a terhelést, és dinamikusan szabályozza az egyes töltők által felvett energiát, így elkerülhető a csúcsterhelés. Felmerülhet a kérdés, hogy 10+ villanyautó egyidejű töltésekor van-e lehetőség arra, hogy eldöntsük, mely járművek töltsenek gyorsabban, erre megoldásunk a töltéspriorizálási funkció.

Az energiamenedzsment rendszerrel képesek vagyunk reagálni a valós idejű energiaigényekre, optimalizálhatjuk a villamoshálózat állapotát, és automatikusan beavatkozhatunk a hálózati stabilitás fenntartása érdekében.

 

Elektromos autó töltőt szeretnél? Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Az elektromos autó károsanyag kibocsátása – környezetbarátabb a benzinesnél?
Közeledik a villanyautó-forradalom? 3 kezdeti akadály és megoldásuk
Hogyan telepítünk villanyautó töltőt szálláshelyeknek?
Villanyautó otthoni töltés: így spórolhatsz akár 40.800 Ft-ot havonta a villanyautó töltéseden!
Tűzvédelmi Műszaki Irányelv: így kell villanyautó töltőt telepíteni