villanyautó töltés

Közeledik a villanyautó-forradalom? 3 kezdeti akadály és megoldásuk

Egyre inkább tarolnak hazánkban az elektromos autók, ugyanis 2023-ban összesen 107.720 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon.

Kétségtelen, hogy a villanyautó-forradalom kezdeti fázisában vagyunk, hiszen vannak, akik sokallják az elektromos autók árait, és keveslik az elérhető töltési lehetőségeket.

A dinamikus növekedés nem csak hazánkban, hanem az EU-ban is számottevő, nem véletlen, hogy az Európai Parlament megszavazta azt a jogszabályt, miszerint 2035-től kizárólag szén-dioxid-mentes üzemanyaggal működő autót lehet gyártani.

Következő cikkünkben sorra vesszük a villanyautók elterjedésének kezdeti aggályait és megoldásait.

Villanyautó töltés: kezdeti akadályok és megoldásuk

1.     Az elektromos autók drágák.

Valóban találhatunk drága modelleket a piacon, azonban ez is csökkenő tendenciát mutat: a Használtautó.hu  3 millió hirdetést vizsgált meg az elmúlt 3 évből. Az áremelkedések tendenciáit vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a használt elektromos autók átlagára csökkent a leginkább, sőt, egyedül a villanyautóknál tapasztalhatunk átlagárcsökkenést.

Ez nem csak a magánszemélyeknek kedvező, hanem a cégek számára is, hiszen állami támogatás jár az elektromos autókra.

A váltáson, cserén gondolkodók vagy a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt aggódók számára kis kivárással, de a közeljövőben lehet, érdemes belevágni elektromos autó vásárlásába”

– mondta az Indexnek Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Használtautó.hu portál (2024. 02. és 2023. 02. hó) adatai Használtautó.hu portál (2024. 02. és 2023. 02. hó) adatai, forrás: Index

2.     Kevés töltési lehetőség

Valóban kevés nyilvános töltési lehetőség van hazánkban, még kevesebb működik belőlük.

Ugyanakkor manapság jóval kedvezőbb áron vásárolhatunk megbízható villanyautó töltőt, legyen szó akár otthoni töltésről, (vagy társasháziról), esetleg céges telephelyen töltésről.

A Wellcharge töltők előnye, hogy nincs szükség a villamoshálózat bővítésére, sőt, akár összeköthetjük meglévő napelemes rendszerről is.

wellcharge

Kérdésed van? Ide kattintva kérhetsz visszahívást!

3.     Általános szkepticizmus

Az elektromos autók környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatos szkepticizmus érthető, hiszen nem állíthatjuk, hogy a villanyautó ipar környezetterhelése nulla lenne, ugyanakkor hosszú távon az elektromos autók környezeti lábnyoma erőteljesen csökkenhet.

Nincs kipufogógáz kibocsátás.

A villanyautók nem termelnek kipufogógázt, mint a hagyományos belső égésű motorokkal rendelkező járművek.

Csökkentik az országok olajfüggőségét.

Mivel az elektromos autók többféle energiaforrást (napenergia, szélerőmű, hidroelektromos energiát) használnak, csökkenhetjük az olajfüggőséget, amely évek távlatából fenntarthatóbb energiagazdálkodást eredményez.

Hatékonyabb energiafelhasználás a benzineshez képest.

Az elektromos autók általában hatékonyabban használják az energiát, mint a hagyományos belső égésű motorral rendelkező járművek. Például a fékezés során visszanyert energia (regeneratív fékezés) lehetővé teszi az energiaveszteség minimalizálását, ami növeli az üzemanyag-hatékonyságot.

 

Elektromos autó töltőt szeretnél? Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Az elektromos autó károsanyag kibocsátása – környezetbarátabb a benzinesnél?
Költséghatékony villanyautó-töltés: mindent az energiamenedzsmentről
Villanyautó töltő társasházba: hogyan kezdjünk neki?
Hogyan telepítünk villanyautó töltőt szálláshelyeknek?
Villanyautó otthoni töltés: így spórolhatsz akár 40.800 Ft-ot havonta a villanyautó töltéseden!