villanyautó töltés társasház

Villanyautó töltés társasházban – tények és tévhitek

A napokban adtunk át 12 villanyautó töltőt egy budapesti társasházban. Sokan gondolják, hogy a villanyautó töltés társasházban egészen bonyolult dolog azonban alapos szakértői felméréssel elébe mehetünk a legtöbb problémának.

Következő cikkünkben kitérünk a társasházi villanyautó töltőket övező tévhitekre, és a tényekre, amivel jóval egyszerűbben, költséghatékonyabban tölthetjük autónkat.

1.     Tévhit: a hálózatbővítés megkerülhetetlen a társasházi villanyautó töltéshez

Mi a hálózatbővítés?

A lakásokban egyre több az olyan eszköz ami árammal működik, és ezek közül több egyszerre működik. Gondoljunk bele, hogy hétköznap esténként, hétvégén egyszerre megy a TV, a mosógép, a mosogatógép – és ha túlterheljük a villamoshálózatunkat, tapasztalhatjuk, hogy egyszer csak elmegy az áram a lakásban.

Ilyenkor a kismegszakító lekapcsol, mert az eszközeink áramfelvétele meghaladta azt a mennyiséget, amit ez a főbiztosító megenged. Erre megoldás lehet, ha a kismegszakítókat kicseréjük, hogy nagyobb teljesítmény juthasson a lakásba – ez a csere a hálózatbővítés.

A villanyautó töltők és a társasház hálózata

A villanyautó töltők a társasház közös hálózatára kerülnek, amiről működik a lift, a rámpafűtés, a közösségi világítás, stb.. Felmerülhet, hogy elbírja-e a villamoshálózat a töltőket, hiszen ha nem, a bővítés jelentős költséget jelent a lakókra nézve.

Ezért nagyon fontos az alapos felmérés. A kapcsolatfelvételt követően szakértőnk alaposan felméri a társasházat, kérdéseivel segít számotokra megtalálni a leginkább igényeitekre szabott töltőberendezést.

A Wellcharge töltőihez az esetek nagy részében azonban nincs szükség a társasház villamoshálózatának bővítésére az energiamenedzsment opciónak hála.

Mi az energiamenedzsment?

Okosrendszer hiányában éppúgy túlterhelődhet a társasház hálózata, mint a lakásé. Azonban a Wellcharge energiamenedzsment-rendszere non-stop figyeli a társasház energiafelhasználását, és mindig csak a fennmaradó energiát osztja ki a töltőberendezéseknek, mindezt teljesen automatikusan.

Nem kell aggódnunk azon, hogy a biztonság rovására menne az energiamenedzsment használata, hiszen a tűzeseti biztosítás részeként a töltők automatikusan lekapcsolásra kerülnek.

villanyautó töltő társasház

2.     Tévhit: Csillagászati árakkal kell számolnunk ha villanyautó töltőt szeretnénk.

Sokan azért nem mernek belevágni, mert nem látják a pontos költségeket. Persze minden társasház egyedi adottságokkal rendelkezik, sok minden függ attól, hogy a garázs például milyen alakú, mennyire tagolt, és meg kell tervezni az alelosztó helyét is.

Ezért szoktuk ajánlani az átfogó villamosterv készítését, amely alapján pontosan tervezhető a költség, sőt, ennek hála gyerekjáték lesz a későbbi töltők bővítése is.

Arról már írtunk korábban, hogy mennyire növeli a lakásunk árát az, ha a parkolóban van villanyautó töltő.

Fontos, hogy a Wellcharge töltői wifin keresztül kommunikálnak, ezért csak a wifi hálózat kiépítésére van szükség, amely megint lényegesen kisebb költséget jelent.

3.     Olyan lakók is fizetni fogják a villanyautó töltést, akiknek nincs elektromos autójuk.

A másik gyakori tévhit, ami ellenérzést vált ki az elektromos autókkal nem rendelkező lakókból, az a töltés elszámolásának kérdése. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján azonban összegyűjtöttünk néhány érvet, amivel meggyőzhető a lakóközösség a villanyautó töltőberendezésekről.

 

Társasházba szeretnél e-autó töltőberendezést?

Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042telefonszámon!

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Közeledik a villanyautó-forradalom? 3 kezdeti akadály és megoldásuk
Villanyautó töltő társasházba: hogyan kezdjünk neki?
Amiről kevesen beszélnek – a villanyautó töltők üzemeltetési problémái és megoldásuk [Esettanulmány]
Maxold ki a napelemedet villanyautó töltéssel! Elektromos autó töltés céges telephelyen
Így működik a céges villanyautó otthoni töltésének elszámolása