villanyauto tolto uzemeltetesi problemak

Amiről kevesen beszélnek – a villanyautó töltők üzemeltetési problémái és megoldásuk [Esettanulmány]

Képzeld el a következőt: alapos kutatás után kiválasztottad az igényeidnek leginkább megfelelő elektromos autót, sőt, a töltőt is beszerezted. Megannyi órát szántál arra, hogy környezettudatos és pénztárcabarát döntést hozhass, azonban amikor reggel kisétálsz a vadiúj villanyautó töltőhöz, rájössz: a berendezés nem működik, és nem fogsz tudni elindulni.

A Portfolio cikkében Faluvégi Balázs így írt a jelenségről: „A probléma a villanyautós életben egyre kevésbé az, hogy nincsenek töltők. Sokkal inkább az, hogy ezeket nagyon nehézkes használni, tele vannak felesleges lépésekkel, mindegyik más és egymással általában nem kompatibilis megoldásokat alkalmaz és a megbízható működésük nagyon alacsony. 

Hiába tud valaki kifizetni egy elektromos autót, hiába szeret bele minden okkal a csendes működésbe, az azonnali és nagy nyomatékba, a technológiában rejlő előnyökbe és a lokális kibocsátás mentességbe, ha hosszabb távokon nem fogja tudni járművét használni.”

Számos megbízhatatlan, technikai problémától szenvedő töltő van a piacon

Sok kínai töltőt találhatunk a piacon, amelyek árban verhetetlennek tűnnek. Természetes, hogy a választásunkat megalapozza az, mennyibe kerül egy töltő. Azonban a külföldről behozott töltőknél probléma esetén – ha egyáltalán lehetséges, és elérhetjük a gyártót telefonon vagy e-mailen – igencsak hosszadalmas az ügyintézés, nehezen lehet hozzájuk alkatrészt találni, és nagy az esély arra, hogy hiába tettünk meg mindent, a végén csalódottak leszünk.

 

villanyautó töltés üzemeltetési problémák

Esettanulmány: ezért elengedhetetlen a megbízható üzemeltető

Az üzemeltetés célja, hogy a töltőállomások akár évizedekig tökéletesen működhessenek. Az üzemeltetésbe tartoznak a következők:

  • a villamos felülvizsgálati dokumentációk elkészítése
  • az alkatrészek működőképes állapotának garantálása életciklusuk alatt
  • az esetlegesen meghibásodott töltőállomás javítása
  • a gyártói előírásoknak megfelelő, éves vagy féléves kötelező karbantartások elvégzése
  • a normál amortizáció korrekciója
  • a vandálcselekmények miatti alkatrészcsere és –javítás.

Még a legfejlettebb töltőberendezéseknél is előfordulhatnak üzemelési hibák, illetve számolnunk kell a természetes amortizációval is. Mindkettőnél a legfontosabb, hogy minél gyorsabban kivizsgálásra kerüljön a probléma oka, megtörténjen a javítás, és ha lehetséges, tegyünk a megelőzésért.

Rendszeresen kötünk társasházakkal, cégekkel karbantartási szerződéseket, aminek hála megelőzzük és időben reagálhatunk a felmerülő problémákra.

Egy nemzetközi, csomagküldéssel foglalkozó ügyfelünknél már a töltő telepítésekor felmértük, milyen meghibásodásokkal lehet számolni: például, ha nem vigyáznak a töltőkre, azok könnyebben korrodálódhatnak, mechanikusan is látszik a túlzott igénybevétel.

A töltőberendezések nagyon forgalmas helyen vannak, az autók percenként járnak, és nehézgépjárművel is közlekednek a közelben. Egy külső szakember nem feltétlenül gondol arra, hogy a töltőberendezéskor a rezgésnek hála az összes csavaros sorkapocs kilazul, amire oda kell figyelni.

Mivel ismerjük a telephely adottságait, sokkal könnyebben tudunk felkészülni egy olyan időszakra, amin megnövekedett használattal kell számolni, hogy biztosan ne hagyjon bennünket cserben a töltőnk: az időszakos felülvizsgálat mellett karbantartást is vállalunk.

 

A Wellcharge csapata távfelügyeletet és hibaelhárítást biztosít a Megrendelő igényeit szem előtt tartva, akár 24 órán belüli hibaelhárítással.

 

Ami elromolhat, el is romlik – de nem mindegy, hogy megelőzhető-e

Az esetek nagyrészében előre lehet tudni, mikor hibásodik meg egy villanyautó töltő – egy szálláshely esetén például egy húsvéti hosszúhétvégén vagy karácsonykor.

Az okostöltők – így a Wellcharge töltők is – lehetővé teszik, hogy távolról ránézzünk a töltőkre. Ez azért hasznos, mert hibaüzenet esetén gyorsan el lehet kezdeni a távolról menedzselést. Nem beszélve a töltőkbe telepített hiteles fogyasztásmérőről, ami lehetővé teszi, hogy a NAV-álló módon el lehessen számolni a céges villanyautók töltését, akár otthonról is.

Lehetőség van távfelügyeleti megállapodásra is, amellyel sok esetben megspórolható a kiszállási díj, ekkor első lépésként online diagnosztika segítségével vizsgáljuk meg, hárítjuk el a problémát. Amennyiben a hiba mégis személyes karbantartást kíván, kollégáink az előzetes vizsgálatnak köszönhetően már maximálisan felkészülten érkeznek a helyszínre.

Telefonos ügyfélszolgálatunk pedig bármilyen jellegű probléma, karbantartási igény esetén örömmel áll rendelkezésedre – a töltés akár hanghívás útján is indítható.

 

Elektromos autó töltőt szeretnél? Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Villanyautó töltő társasházba: hogyan kezdjünk neki?
Maxold ki a napelemedet villanyautó töltéssel! Elektromos autó töltés céges telephelyen
Módosult a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv: mutatjuk a villanyautó töltőkre vonatkozó új szabályokat
Elnyertük a Dun&Bradstreet Diamond minősítését!
Céges elektromos autó töltése otthon: megvan a megoldás az egyszerű elszámolásra