céges autó otthoni töltésének elszámolása

Így működik a céges villanyautó otthoni töltésének elszámolása

Lehet-e egyáltalán céges villanyautó otthoni töltését elszámolni? Következő cikkünkben erre keressük a választ. Nem kérdés, hogy villanyautót leginkább otthon érdemes tölteni, hiszen akár 40.000 Ft-ot is spórolhatunk havonta a nyilvános töltéshez képest. Kis cégek és vállalatoknak is érdemes villanyautó töltésben gondolkodniuk, hiszen több állami pályázat is indult a céges flotta zöldítése érdekében, a villanyautók száma hazánkban pedig rohamosan nő évről-évre.

Amennyiben néhány fős kisvállalkozásként működünk, ott cégvezetőként nagy segítség, hogy a céges autó töltését el tudjuk számolni, vállalatoknál pedig a villanyautó otthoni töltésével járó előnyök hozzájárulhatnak a kulcsembereink megtartásához.

A céges villanyautó töltés otthoni töltése azonban számos kérdést felvet. Most mutatunk egy megoldást, amellyel jóval egyszerűbben és olcsóbban számolhatjuk el a felhasznált áram költségét céges számlára.

Hogyan működik a céges autó otthoni elszámolása? – Könyveléstechnikai kérdések

A következőkben bemutatjuk, milyen szempontoknak kell megfelelnie a töltőberendezésnek annak érdekében, hogy a céges autó otthoni töltése valóban elszámolható legyen.

1.     Hiteles mérővel kell gyűjteni a fogyasztási adatokat.

A témában több tanácsot olvashatunk a NAV-nak történő megfelelőség érdekében, ezek egyike, hogy fogyasztásmérőt kössünk az elektromos autó töltőberendezése elé, és manuálisan olvassuk le az adatokat minden hónap utolsó napján.

Azonban ez egyrészt költséges – hiszen a töltőberendezés ár, a telepítési és beüzemelési költség mellett még fogyasztásmérőt is vásárolnunk kell –, másrészt igen időigényes feladatot ró minden cégtulajdonosra, kollégára.

A Wellcharge töltőberendezéseibe hiteles fogyasztásmérőt építettünk, így nincs szükség külön almérő vásárlására,  és az adminisztrációval töltött időnket is drasztikusan csökkenthetjük. Mutatjuk, hogyan!

2.     Azonosítható legyen a céges autó.

Hiteles fogyasztásmérővel egyértelműen láthatjuk, hogy mennyi villamosáramot töltünk az autóba, de hogyan bizonyítjuk, hogy a céges autót töltjük vele?

A NAV-nak történő megfelelés szempontjából mindenképpen érdekes kérdést vet fel ennek a bizonyíthatóságnak a kérdése. Továbbá vállalati szempontból sem utolsó, hogy enyhíti az esetleges bizalmatlanságot, hogy a kollégák a céges autó mellett a saját autójukat is céges számlára töltik.  

Ezen probléma kivédésének céljából hoztuk létre a webes felületünket és az ahhoz tartozó applikációnkat is. A webes felületet mindkét fél – a vállalat és a kolléga is – láthatja, a fogyasztási adatok mellett lekérdezhető, hogy pontosan ki és mikor töltötte az autóját.

3.     Időszakos elszámolás lehetősége

Kisebb cég esetén még van, hogy rászánunk néhány munkaórát arra, hogy adminisztráljunk – azonban egy nagyobb vállalatnál, több száz munkavállaló esetén lehetetlenné válik a céges autó otthoni töltésének nyomon követése.

Ezért a Wellcharge saját fejlesztésű rendszeréből két kattintásból lekérdezhetők adatok napi, heti, havi kimutatásban.

A rendszer képes elszámolást készíteni arról, hogy adott kollégának mekkora költségvonzattal járt a villanyautó otthoni töltése. A fogyasztásmérő állása távolról is lekérdezhető, így valóban hiteles adathoz jut a munkáltató, és nullára csökkentjük a manuális leolvasással járó hibalehetőségek számát is.

Ahelyett, hogy végeláthatatlan e-mail rengetegből próbálnánk rájönni, ki mennyit töltötte az elektromos autót, mindössze egy villanyszámlát kell bekérnünk tőlük.

A kolléga villanyszámlájával és a Wellcharge kimutatással már készíthető hiteles bizonylat a költségekről, amit csak el kell küldenünk a könyvelőnek.

elektromos autó töltése elszámolás otthon

Mennyibe kerül a céges villanyautó töltése otthon?

A következő költségekkel érdemes számolnunk:

–        A villamoshálózat bővítésének szükségessége

Minden otthonnak más és más villamoshálózata van. Kulcskérdés az, hogy mekkora a hálózat kapacitása, hiszen meg kell győződnünk arról, hogy az épület jelenlegi elektromos hálózata képes kezelni a többlet terhelést, amit a villanyautó töltők jelentenek.

Sokszor előfordul, hogy egy külföldről vásárolt töltőberendezés esetén a telepítéskor derül ki, hogy nem fog megfelelően működni, mert nem bírja el a hálózat.

A Wellcharge töltőberendezéseihez azonban az esetek többségében – 10-ből 9 alkalommal – elkerülhető, hogy a villamoshálózatot bővíteni kelljen, erről korábban itt írtunk.

–        A töltőberendezés ára

Wellcharge Minitron berendezésünket javasoljuk, amely a következő teljesítményekkel, nettó 258.000 Ft-tól kezdődő áron elérhetők:

TípusMaximális teljesítmény
MINITRON-33,7 kW / 1x16A
MINITRON-77,4 kW / 1x32A
MINITRON-1111kW / 3x16A
MINITRON-2222kW / 3x32A

 

– Wellcharge menedzsmentrendszerének ára

A Menedzsmentrendszerünknek hála valósulhat meg a céges autó otthoni töltése.

A funkciók közé tartoznak a következők:

  • Töltő távolról történő elindítása – tehát nem kell a töltő mellett állnunk annak érdekében, hogy elindítsuk.
  • Villamoshasználat monitorozása,
  • NFC és RFID kártyát hozzárendelése
  • Webes elérés,
  • Kimutatások Excelben

Ennek havidíja mindössze 2200 Ft/hó.

Elektromos autó töltőt szeretnél céges telephelyre?

Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Céges villanyautó töltés árak 2024
Céges elektromos autó töltése otthon, társasházban: így készülhettek fel a 4 milliós támogatásra