otthoni töltés

Villanyautó otthoni töltés: így spórolhatsz akár 40.800 Ft-ot havonta a villanyautó töltéseden!

Villanyautó otthoni töltése: Sok helyen hallhatunk a villanyautózás számos előnyéről, és arról, mennyit tehetünk vele a bolygónkért. Ugyanakkor egy villanyautóval nem csak a környezetünkért tehetünk: hosszútávon havonta több tízezres költséget tudunk megspórolni azzal, hogy villanyautónkat otthon töltjük.

Következő cikkünkben összehasonlítjuk a nyilvános töltést és az otthonit, illetve kiderítjük, hogyan lehet havonta akár 40.000 Ft-ot spórolni a villanyautó töltésen, és mennyi idő alatt térül meg a berendezés.

Nyilvános töltés: nem csak kényelmetlen, a legdrágább töltési mód is

A nyilvános töltés előnyei, hátrányai

A nyilvános töltők előnyei közé tartozik, hogy a töltőhelyek elérhetők 0-24-ben, és egyszerű velük a költségelszámolás, ugyanakkor más kérdés, hogy mennyire van reális esélyünk arra, hogy szabad töltőhelyet találunk:

A KSH 2023-as kutatásából kiderül, hogy az egész országban mindössze 2147 db nyilvános töltőállomás áll rendelkezésünkre, dacára a 70 ezernél is több villanyautónak.

wellcharge ceges toltes

Villanyautó tulajdonosként fontos, hogy zökkenőmentesen tölthesd fel a járművedet.

A Wellcharge csapata azon dolgozik, hogy ne kelljen várnod a szabad töltőhelyekre, a napi logisztika helyett biztonságosan és gördülékenyen tölthesd az autódat.

A nyilvános töltés hátránya továbbá, hogy ez a legdrágább töltési mód: a nyilvános töltők árai 195 -285 forintba is kerülhetnek kilowattóránként.

A következő példával tudjuk ezt szemléltetni:

Tegyük fel, hogy a villanyautónk 340 kWh fogyasztással rendelkezik, és havonta 2000 km-t utazunk vele átlagosan. Ez azt jelenti, hogy a havi költségünk 66.660 Ft-ba fog kerülni a havi töltésünk.

Van erre költséghatékonyabb megoldás!

Otthoni töltés előnyök

Az otthoni töltésnél előny, hogy töltési pont kiépíthető, szintén egyszerű a költségelszámolás a cég számára, illetve lehetőség van energiamenedzsmentre is. Hátrány, hogy a töltőberendezés kiépítésével jár egy beruházási költség, és a társasházaknál kiépítési nehézségek adódhatnak.

Ugyanakkor az otthoni töltés mellett szól, hogy 75 Ft-os KWh áron tudjuk tölteni a villanyautónkat, ami a nyilvános töltéshez képest kevesebb mint a fele.

megterules kalkulator

Mennyi idő alatt térül meg egy villanyautó töltő?

Az otthoni töltés legnagyobb költsége az infrastruktúra kiépítése. Ez Wellcharge töltők esetén egy átlagos családi házban nettó 450 ezer forinttól indul, ami magában foglalja az eszköz beszerzését, telepítését is.

Egy Wellcharge töltőberendezés átlagosan 14 hónap alatt térül meg, majd minden hónapban spórolhatunk vele.

Az otthoni töltéssel azonban hosszútávon nem csak kényelmesebben tölthetjük autónkat – hiszen nem kell a napi rutinunkba beépíteni a szabad nyilvános töltőállomások vadászatát – hanem meg is takaríthatunk vele.

 

Mennyit spórolunk az otthoni töltéssel havonta?

Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyit lehet spórolni a villanyautó otthoni töltésével havonta, érdemes figyelembe venni egy átlagos magyar család havi autózását, ami 2000 km-t.

Ha egy elektromos autó átlagosan 17 kWh energiát használ fel 100 km megtételéhez, és havi szinten közel 2000 km-t autózunk, akkor az hozzávetőlegesen 340 kWh elektromos energiafelhasználást jelent, amely nyilvános töltésnél 66.300 Ft, otthoni töltés esetén viszont csak 25.500, tehát 40.800 ft-ot tudunk megtakarítani havonta.

Egy átlagos elektromos energiaár mellett – amely általában jóval kedvezőbb, mint az üzemanyag ára – ez jelentős megtakarítást eredményezhet a hagyományos üzemanyagköltségekhez képest, és a villanyautó nyilvános töltéséhez képest is.

Otthonra szeretnél elektromos autó töltőt? Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Hogyan telepítünk villanyautó töltőt szálláshelyeknek?
Tűzvédelmi Műszaki Irányelv: így kell villanyautó töltőt telepíteni
Elektromos autó töltő árak: Mennyibe kerül egy villanyautó-töltő telepítés társasházba?
3+1 érv a társasházi villanyautó töltés mellett, amivel meggyőzheted a lakógyűlést
7 pontos lista az elektromos autó állami támogatásához: mutatjuk a legfontosabb részleteket