tvmi

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv: így kell villanyautó töltőt telepíteni

2024 februárjától hatályos az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv meglévő és új épületekben. A villanyautó töltőkre vonatkozó előírásokat már korábban bemutattuk, most lássuk, hogy hogyan telepíthetünk szabályosan villanyautó töltőt meglévő és új épületekbe.

Mit jelent a „meglévő épület?”

A TvMI meglévő épületnek tekinti azt az épületet, amely az új TvMI érvényessé válása előtt már használatbavételi engedéllyel rendelkezett (folyamatban lévő építési tevékenység esetén építési engedéllyel rendelkezett).

Mi a célja az új szabályozásnak?

A tűzvédelmi műszaki irányelvek alkalmazása önkéntes.

A szabályozás célja az építményben tartózkodók biztonsága és a tűzoltói beavatkozás feltételeinek teljesítése. Tehát elsősorban személyi biztonságról van szó, a tulajdonosi értékvédelem szempontjai további műszaki megoldásokat igényelhetnek.

Hibavédelem nélkül nem telepíthető villanyautó töltő:

 

tvmi

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Az új tűzvédelmi műszaki irányelv szabályozása szerint: „Az olyan meglévő épületben, ahol legfeljebb 20 személygépjárművet tárolnak zárt, illetve nyitott gépjárműtároló területén, az elektromos személygépjárművek töltésére kialakított töltőhelyek kialakíthatók, ha teljesülnek a TVMI-ben meghatározott feltételek.”

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv szerint?

 1. A töltőberendezések villamos hálózatának teljesítenie kell a vonatkozó villamos előírásokban, szabványokban meghatározott feltételeket.
  • A normál háztartási csatlakozóaljzat – maximum 10/16A – rövid időre „vész” töltésre alkalmazható. A normál háztartási csatlakozóaljzat maximum 13A, illetve ipari kivitelű (kék) háztartási csatlakozóaljzat 16A túláramvédelemmel (kismegszakítóval) és áram-védőkapcsolóval („FI relé”) legyen kialakítva.
  • Minden töltési célra kialakított csatlakozóaljzatot külön áramkörönként kell kialakítani.
 2. A nem személygépjármű töltésére szolgáló töltők kialakítása csak az egyedi kockázatok mérlegelésével történhet.
 3. E-bike-ok, e-rollerek töltése engedélyezett a töltőhelyeken, viszont lakóterekben, közösségi rendeltetésű helyiségekben nem lehet őket tölteni.
 4. A 22 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőberendezést elsősorban szabadban létesíthetünk.
 5. Épületen belül zárt és nyitott gépjárműtárolóban legfeljebb 22 kW teljesítményű váltakozó áramú töltőberendezést helyezhetünk el.
  • Ez alól kivétel a közösségi rendeltetésű épületek gépjárműtárolói, ahol legfeljebb 50 kW teljesítményű egyenáramú töltőberendezés is elhelyezhető.
 6. Épület tetőfödémén lévő gépjárműtároló területén 22 kW-nál nagyobb teljesítményű, váltakozó áramú és egyenáramú töltőberendezés is elhelyezhető.villanyauto toltes

A Wellcharge megfelel az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv előírásainak

Ahogy fentiekben kifejtettük, számos új szabálynak szükséges megfelelnünk ahhoz, hogy valóban biztonságos legyen az épületben a villanyautó töltés a mindennapokban.

A Wellcharge csapata aktívan monitorozza az irányelveket, jogszabályokat, és azoknak megfelelően alakítja a villanyautók fejlesztését és telepítését is.

Ide kattintva kérhetsz felmérést.

Előzetes biztonsági felülvizsgálat

A TvMI előírása szerint zárt gépjárműtárolóban lévő töltőpont és töltőberendezés, valamint ezek energiaellátását biztosító villamos vezetékrendszer – a felülvizsgálati kötelezettség vonatkozásában – nem tekinthető a lakás villamos berendezésének akkor sem, ha a táplálását a lakások mért főelosztójából kapja.

Ennek megfelelően a TvMI előírja, hogy a berendezéseket villamos biztonsági felülvizsgálattal ellenőrizni szükséges, amelyet bátran a Wellcharge csapatára bízhattok.

Felkészült telepítőcsapat

Csapatunk betartja a TvMI szabályozását a telepítés során, minden esetben felhívjük a Megrendelő figyelmét a szabályozás részleteire, tanácsot adunk annak való megfelelés érdekében.

Villanyautó töltőt szeretnél?

Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042 telefonszámon!

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Hogyan telepítünk villanyautó töltőt szálláshelyeknek?
Villanyautó otthoni töltés: így spórolhatsz akár 40.800 Ft-ot havonta a villanyautó töltéseden!
Módosult a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv: mutatjuk a villanyautó töltőkre vonatkozó új szabályokat
Elektromos autó töltő árak: Mennyibe kerül egy villanyautó-töltő telepítés társasházba?
3+1 érv a társasházi villanyautó töltés mellett, amivel meggyőzheted a lakógyűlést