villanyauto tolto tarsashaz

Elektromos autó töltő árak: Mennyibe kerül egy villanyautó-töltő telepítés társasházba?

A lakók által feltett egyik legyakoribb kérdés, hogy mennyibe kerül a társasháznak a villanyautó-töltő. Következő cikkünk arról szól, hogy milyen tételekből áll egy villanyautó-töltő árajánlat, mennyibe kerülnek a töltőberendezések, és mennyi idő alatt hozzák vissza az árukat.

Miért nem elég egy konnektor a közös helyiségekbe?

A konnektoros töltésnél úgy növeljük a társasház energiaigényét, hogy nincs mód a pontos elszámolásra a hiteles fogyasztásmérő hiányában. Így könnyedén magunkra haragíthatjuk a lakóközösséget – erről bővebben az elektromos autó gyári töltéséről szóló cikkünkben olvashatsz.

A társasházi töltés árajánlatának felépítése:

 • anyag-munkadíj becslés a közösségi elosztóhálózat kiépítésére (társasházi finanszírozás),
 • egyedi töltőberendezések villamosrendszerhez csatlakoztatásának anyag, munkadíjára vonatkozó becslés,
 • töltőberendezések díja,
 • töltőberendezésekhez kapcsolódó szolgáltatások díja
 • mérnöki munkadíj (a rendszer kiépítése, integrálása, kivitelezés támogatása)

villanyauto toltes

Mitől függ az elektromos autó töltő ára?

Persze társasházanként eltérőek a megvalósítási lehetőségek és az igények is, azonban van néhány szempont, amit mérlegelnünk kell a villanyautó töltőberendezésével kapcsolatban.

1. Mekkora a társasház elektromos rendszerének kapacitása?

Az épület elektromos rendszere kulcsfontosságú tényező. Meg kell győződni arról, hogy az épület jelenlegi elektromos hálózata képes kezelni a többlet terhelést, amit a villanyautó töltők jelentenek.

Töltőberendezések tekintetében többféle konstrukció áll rendelkezésre mind teljesítmény, mind szolgáltatás szempontjából, hiszen nincs két egyforma társasház, és mindenképpen szükséges előzetes felmérés a megfelelő típus kiválasztásához.

A legtöbb társasházba a Wellcharge Minitron típusú berendezést javasoljuk, amely a következő teljesítményekkel, nettó 258.000 Ft-tól kezdődő áron elérhetők:

Típus

Maximális teljesítmény
MINITRON-33,7 kW / 1x16A
MINITRON-77,4 kW / 1x32A
MINITRON-1111kW / 3x16A
MINITRON-2222kW / 3x32A

Opcionálisan a berendezések kérhetők integrált NFC/RFID olvasóval. Ez abban az esetben, amennyiben a berendezés használata azonosításhoz kötött, lehetővé teszi a töltés indítását a mobilalkalmazás mellett, RFID kártya vagy kulcstartó használatával.

A fenti árakból minimum 5 berendezés egyidejű megrendelése esetén 5% kedvezmény tudunk biztosítani.

villanyauto tolto

2. Milyen további külső fogyasztók vannak?

Egy társasház villamoshálózatának kapacitása dinamikusan változhat egyéb, külső fogyasztók által felvett teljesítmény függvényében, ilyen például a lift, a rámpafűtés, világítás, gépészet, stb.

Az olcsóbb töltőknél nem figyelik a dinamikusan változó villamoshálózat-terhelést, nem képesek igazodni a fogyasztókhoz, és túlterhelhetik a hálózatot.
Azonban a Wellcharge töltőberendezései képesek optimálisan elosztani az aktuálisan rendelkezésre álló teljesítményt. Segítségével, lényegesen nagyobb számú elektromos gépjármű feltöltésére van lehetőség például egy éjszaka alatt, mint amit a hálózat kapacitása egyébként lehetővé tenne.
A dinamikusan változó rendelkezésre álló teljesítmény monitorozásához, szükséges egy fogyasztásmérő telepítése a fő ágba.

A Wellcharge Smartshare eszköz folyamatosan monitorozza a teljes rendszer által felvett teljesítményt, és ehhez igazítja a töltőhálózat által felhasználható maximális teljesítményt. Az eszköz e mellett, képes figyelni a teljes rendszer állapotát, és szükség esetén értesítést küldeni az erre kijelölt személy részére. Az eszköznek az internethez való csatlakozását WiFi hálózattal kell biztosítani, ami a megrendelő feladata.
Az eszköz által kezelt töltők száma nincs limitálva.

3. Terveztek később bővítést?

Sok lakógyűlés szeretne először csak néhány, 1-2 db töltőhelyet kialakítani, és később bővíteni, ha növekszik az igény rá. Ugyanakkor előfordulhat, hogy így 1-2 töltőberendezéshez le lesz kötve a társasház teljesítményéből 7-11 kW, ami után nem marad több a hálózatból, kapacitásbővítésre lesz szükség. Az ezzel kapcsolatos patthelyzetről írtunk korábban.

Ezért érdemes szakértő segítségét kérni már az első pár töltőberendezés kiépítése előtt.

 

4. Kényelmi szolgáltatások

Például:

 • távoli töltésleállítás az applikáció használatával,
 • menedzsmentrendszer használat,
 • Töltőállapot-felügyelet, hibajelzés.
 • Jogosultságkezelés – töltési költségelszámolás egyénenként.

A szolgáltatásokról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Egy példa a villanyautó töltő társasházi költségeire

Egy társasházban rendelkezésre áll összesen 80A kapacitás. Ebbe bele kell számítani a dinamikus változást is, hiszen esténként, amikor a lakók hazaérnek, jobban megterhelik a hálózatot a lifthasználattal.

Pontosan a dinamikus változás miatt van szükség olyan töltőberendezésekre, melyek képesek optimálisan elosztani az aktuálisan rendelkezésre álló teljesítményt, igazodva a már említett egyéb fogyasztókhoz. Segítségével lényegesen nagyobb számú elektromos gépjármű feltöltésére van lehetőség például egy éjszaka alatt, mint amit a hálózat kapacitása egyébként lehetővé tenne.

Példánkban az árajánlat tartalmazza a hardver elemek mellett tartalmazza a Wellcharge-SmartHub rendszer használati díját, amely lehetővé teszi az energiadíjjal való elszámolást, valamint a berendezések távoli elérését weboldal, és mobilalkalmazáson keresztül.

Egy 3×80-as hálózat esetén ha összesen 10 db töltőberendezésre van szükség, és 1 töltőberendezés 32 A áramerősségű kiépítésével kalkulálunk, összesen 8 799 701 millió forintba kerül, lakónként 551 250 Ft költséggel kell számolnunk.

Az árak tájékoztató jellegűek, minden társasházra egyedi árajánlatot készítünk az előzetes felmérés alapján.

Mennyi idő alatt térül meg a villanyautó-töltő?

A következő táblázatban láthatod, hogy adott fogyasztás mellett mennyi megtakarításra számíthatsz Wellcharge töltőinkkel.

elektromos autó töltés árak

Kiemeléssel láthatod az átlagot: A magyarok átlagosan 1200 km-t autóznak havonta

 

elektromos autó töltő árak

Havi 2000 km-es átlag autózással 2 év alatt megtérül a töltőberendezés

Tökéletes választás a társasházba

MINITRON töltőberendezés

elektromos autó töltő

Műszak jellemzők

 • 3,7-22 kW teljesítmény
 • Egy időben 1 EV vagy PHEV töltésére alkalmas
 • 5 méter fix töltőkábel + Type2 / Type 1 töltőfej (megrendelés szerint)
 • Fali csatlakozó tartó
 • DC hibaáram védelmi berendezés
 • Acél és alumínium elektronikai ház
 • szálcsiszolt lemezbetéttel
 • 3 év jótállás

 

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

Bármilyen kérdésed van, hívj minket a +36 1 300 9042 telefonszámon.

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Céges villanyautó töltés II. rész: költségek és megtérülés
Céges villanyautó töltés I. rész: hogyan ne bánjuk meg a beruházást?
Az elektromos autó károsanyag kibocsátása – környezetbarátabb a benzinesnél?
Költséghatékony villanyautó-töltés: mindent az energiamenedzsmentről
Közeledik a villanyautó-forradalom? 3 kezdeti akadály és megoldásuk