villanyauto-toltes

Társasházi töltés: 8 gyakori tévhit és cáfolatuk

Gyakran előfordul, hogy a társasházban lakó egyik elektromos autó tulajdonos szeretné elindítani a töltőtelepítési folyamatot, azonban a lakóközösség nem fogadja kitörő lelkesedéssel.

Ennek oka, hogy a töltőberendezés folyamata bonyolultnak és átláthatatlannak tűnhet, a lakókban – sokszor releváns – kérdések merülnek fel arról, hogy kinek kell fizetnie, hogyan történik az elszámolás az e-autó töltéséről.

Először lássuk, hogyan egyáltalán miért érdemes megfontolnia a lakóközösségnek az e-autó töltőberendezés telepítését.

Miért érdemes társasházként e-autó töltőbe beruházni?

Versenyelőny az ingatlanpiacon

Egyre több lakóházban, társasházban jelenik meg az igény a villanyautó töltőberendezésekre, így versenyelőnnyel indultok az ingatlanpiacon.

Nem csak a társasház értékét növeli – a lakásoknak dedikált töltőhelyek azok értékét is növelik, így a lakók gyorsabban és drágábban tudják eladni azt később.

Főleg, hogy jövőre a cégeknek akár 4 milliós támogatás járhat az e-autó flotta bővítésére.

Kisebb beruházási költséggel jár

A Wellcharge töltők energiamenedzsment funkciójának hála ritkán van szükség a társasház villamoshálózatának bővítésére, ezért jóval kedvezőbb beruházási költségekkel számolhattok.

Kedvezőbb ár a lakóknak, bevétel a társasháznak

A töltőberendezés használatára a társasház számíthat fel díjat, a legtöbb esetben még így is sokkal kedvezőbb áron tölthetnek az e-autó tulajdonosok, mint a nyilvános töltőállomásokon.

villanyauto-toltes

6 gyakori tévhit a társasházi töltéssel kapcsolatban

„Nincs szükség töltőberendezésre, hiszen a villanyautókat konnektorból is lehet tölteni.”

Hogy miért drága mulatság minden lakónak a társasház közös konnektorát használni e-autó töltésre, ide kattintva olvashatsz.

„Mélygarázsunk van, ide nem lehet töltőt telepíteni.”

Wellcharge villanyautó töltőink telepíthetők mélygarázsba is, azonban a konkrét lehetőségek az adott társasház kialakításától függenek, amelyeket a helyszíni felmérés során tudunk megállapítani.

„Nekem nincs e-autóm, nem akarom más lakó villanyhasználatát fizetni.”

A felhasználóazonosítás funkciónknak hála csak annyi áram után fizet minden lakó, amennyit valóban használ. Mivel nem a közös helyiségek konnektorából történik a töltés, így azon lakók, akik nem rendelkeznek e-autóval, nem fizetnek az energiahasználat után.

„Milliós tétel a társasház hálózatának felkészítése egy töltőre.”

A hálózatbővítés valóban nagy kiadás, tapasztalataink alapján 10-ből 9 társasháznál elkerülhető a hálózatbővítés, a meglévő hálózatból biztonságosan töltheted villanyautódat az energiamenedzsment funkciónak hála.

Mi a teendő, ha később bővítenénk?

Sokan – jogosan – úgy állnak hozzá, hogy egyszerre elegendő egy töltőberendezés vásárlása és kiépítése, majd később úgyis bővítjük, ha lesz rá igény.

Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy így 1-2 töltőberendezéshez le lesz kötve a társasház teljesítményéből 7-11 kW, ami után nem marad több a hálózatból, kapacitásbővítésre lesz szükség.

Ez pedig patthelyzetet hozhat létre: a 3. töltőberendezést kérő elektromos autó tulaj nem fogja kifizetni a társasház hálózatbővítésével járó milliós összeget, de a két korábbi tulajdonos sem száll bele a költségekbe csak azért, hogy egy új tulajdonos is tölteni tudjon.

Ezért érdemes szakértő segítségét kérni már az első pár töltőberendezés kiépítése előtt.

 

A töltőberendezés, amit a társasházkezelőd is imádni fog! Pénzügyi elszámolás 5 perc alatt

„Egyedül is hozzá tudok adni új lakót a töltőberendezéshez, vagy minden esetben ki kell hívnom szakértőt hozzá?”

A Wellcharge rendszereit úgy alkottuk meg, hogy a társasházkezelő is hozzá tudjon adni, el tudjon távolítani felhasználókat. Még a töltőberendezés mellett sem kell állnia hozzá, egyszerűen a webes rendszerből intézheti ezt.

 

Egy töltőhöz több felhasználót is hozzá lehet adni?

A felhasználókezelés rugalmasan kezelhető: új lakó esetén hozzárendelhet egy töltőt, mobilos bejelentkezéssel összepárosíthat.

Ugyanígy, ha egy lakó költözik, eltávolítható a rendszerből. Ha elveszik, eltűnik a lakó telefonja, vagy NFC-s kulcsa, az letiltható, így nem használhatják idegenek a töltőberendezést.

„Biztosan bonyolult, időigényes a havi elszámolás.”

A töltőink hiteles fogyasztásmérői gyűjtik az elszámoló bizonylat kiállításához, amely felhő alapú szoftverünkből lekérhetők. Rendszerünk fogyasztás és időarányos elszámolásra is képes.

Társasházba szeretnél e-autó töltőberendezést?

Írj nekünk, vagy hívj a +36 1 300 9042telefonszámon!

KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT A LEGFRISSEBB HÍREKÉRT.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Céges villanyautó töltés II. rész: költségek és megtérülés
Céges villanyautó töltés I. rész: hogyan ne bánjuk meg a beruházást?
Az elektromos autó károsanyag kibocsátása – környezetbarátabb a benzinesnél?
Költséghatékony villanyautó-töltés: mindent az energiamenedzsmentről
Villanyautó töltő társasházba: hogyan kezdjünk neki?